فهرست مطالب

مطالعات روابط فرهنگی بین المللی - پیاپی 12 (پاییز 1398)

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 12 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملیحه نیکروش رستمی* صفحات 1-28

    جمهوری اسلامی ایران دارای منابع متعدد قدرت نرم در سطح منطقه ای و جهانی است و یکی از مهمترین وجوه قدرت نرم ایران، مولفه ها و بعد فرهنگی قدرت می باشد که نقش موثری در ارتقاء توانمندی ایران در گستره بین المللی داشته است. یکی از مناطقی که ایران در آن دارای مولفه ها و منابع متعدد قدرت فرهنگی برخوردار است، کشور افغانستان می باشد و با توجه به اهمیت استراتژیک این کشور در سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی، مقاله حاضر تلاش دارد به بررسی قدرت نرم فرهنگی ایران در این کشور بپردارد و ضمن بررسی پیشران های فرهنگی تاثیرگذار بر قدرت نرم فرهنگی ایران، به چالش های قدرت فرهنگی در افغانستان پرداخته می شود و نقش روند دیپلماسی چندوجهی ایران در این کشور بر قدرت نرم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. فرضیه اصلی مقاله به این قرار است که جمهوری اسلامی ایران به دلیل اشتراکات فرهنگی، دینی، تاریخی و تمدنی از منابع فرهنگی متعددی در کشور افغانستان برخوردار است ولی فعالیت های قدرت های منطقه ای و جهانی منجر به ظهور چالش هایی برای قدرت نرم فرهنگی ایران در منطقه شده است که لازم است برای برون رفت از آنها، دیپلماسی چندوجهی کشور در حوزه های آموزشی، فرهنگی و رسانه ای تقویت شود.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، منابع فرهنگی، افغانستان، جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی، تمدن، اشتراکات دینی
  • مجتبی نوروزی*، شکوه سادات لواسانی، نازنین نظیفی نایینی صفحات 29-60

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور ایران به منظور تعقیب منافع ملی خود در فراسوی مرزهای بین المللی بر بعد نرم افزاری قدرت تکیه داشته است. لذا استفاده از ابزار دیپلماسی فرهنگی در مناسبات خارجی جمهوری اسلامی ایران جایگاهی ویژه دارد و از آنجا که تعاملات دوجانبه با همسایگان جزو اولویت های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است و با عنایت به مشترکات تاریخی و فرهنگی فراوان ایران و افغانستان، به کارگیری دیپلماسی فرهنگی در مناسبات دو کشور از اهمیت زیادی برخوردار با آگاهی از این امر که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های عظیم تمدنی و فرهنگی برخوردار است، نوشتار حاضر در صدد پاسخگویی به این سوال بر می آید که جمهوری اسلامی ایران از چه فرصت هایی برای بسط و گسترش اقدامات و فعالیت های فرهنگی در کشور افغانستان برخوردار است و چالش های پیش رو در بستر دیپلماسی فرهنگی دو کشور مذکور چه مواردی می باشند؟ به نظر می رسد جمهوری اسلامی ایران با ابزار فرهنگ تحت رویکرد قدرت نرم، توانسته است هم در جهت تامین منافع ملی و هم در راستای تحقق اهداف استراتژیک خود گام بردارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تاثیر قدرت نرم ایران با تکیه بر نقاط ضعف و قوت دیپلماسی فرهنگی آن با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، اشتراکات فرهنگی، ج.ا.ایران، ج.ا.افغانستان، قدرت نرم
  • سید محمدرضی خردمند* صفحات 61-80

    ایران و افغانستان به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، پیوندگاه تمدن های بزرگ جهان و کانون مسلط فرهنگی و سیاسی در آسیا بوده اند. این دو ملت زبان مشترک دارند. زبان وسیله ای است آوایی که ایجاد ارتباط از طریق آن صورت می گیرد. همچنین قالبی است برای اندیشیدن چون اندیشیدن نوعی سخن گفتن است. ادبیات هم سخن است، سخنی تاثیرگذار و رسا که خود شاخه مهمی از فرهنگ هر ملت است و نقش ارزنده ای در حفظ، گسترش و انتقال فرهنگ دارد. بخش عمده ای از آثار ادبی این دو ملت به زبان فارسی است. این پژوهش به شیوه  توصیفی به بررسی اشعار فارسی شاعران نامدار دو ملت همچون فردوسی، مولانا، حافظ، قنبر علی تابش، سید نادر احمدی، سید حکیم بینش، محمد خلیل خلیلی و دیگر شاعران فارسی زبان پرداخته که بسیاری از اشتراکات فرهنگی را نمودار ساخته است. این دو ملت در بسیاری از نمودهای فرهنگی از جمله برگزاری مراسم عید نوروز، آیین ماه نو، موسیقی، زیارت ، اعتقادات مذهبی بسیار به هم نزدیک هستند که برای دو کشور بستری مناسب برای ارتباط متقابل و سازنده خواهد بود.

    کلیدواژگان: آداب و رسوم، افغانستان، ایران، شعر، فرهنگ
  • سید علی مرتضوی امامی زواره* صفحات 81-106

    نگرش های کلی سیاست های جمهوری اسلامی ایران نسبت به افغانستان، همواره تاثیر بسزایی بر سیاست های خارجی این کشور در ابعاد منطقه ای و بین المللی داشته است. براساس این نگرش، ثبات در افغانستان از جمیع جهات برای ایران مهم است. هدف از پژوهش حاضر واکاوی سیاست خارجی ایران در برابر افغانستان با روش کتابخانه ای- اسنادی می باشد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در برابر جمهوری اسلامی افغانستان دارای چه ماهیتی می باشد؟ با بررسی متون مشخص گردید که سیاست خارجی ایران در تمام دوران ها در افغانستان نقشی سازنده داشته است و ایران توانسته نقش مهمی در پیشبرد اهداف و منافع مشترک دو کشور ایفا کند. همواره یکی از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نفی سلطه گری و سلطه پذیری بوده است لذا ایران با داشتن سیاست خارجی توسعه محور با نگرش ژیوپلیتیک زمینه بازگشت آوارگان افغان به سرزمین خویش، کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر و کاهش شرارت های مرزی و ثبات و امنیت مرزی، مخالفت حضور نظامیان آمریکایی در منطقه و مرزهای ایران و افغانستان، تعامل مفید و سودمندی با حکومت کشور افغانستان داشته باشد. همچنین دو کشور ایران و افغانستان می توانند با تقویت امنیت انسانی، ساز و کارهای همکاری جویانه در موضوعات اجتماعی، فرهنگی، تجاری، سیاسی، علمی، بشردوستانه، تکنیکی، مذهبی، ورزشی، توریستی، حقوقی، اداری، معنوی، شغلی، اقتصادی، دست یابی به منافع دو کشور را تحقق بخشند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، افغانستان، امنیت ملی، ثبات مرزی
  • یامان حکمت، مسعود تقی آبادی* صفحات 107-132

    این مقاله با این هدف نوشته شده است که گوشه ای از فضای پرتنش تنازع گفتمانی میان دو حوزه زبان فارسی یعنی افغانستان و ایران را توصیف کند. تنازعی که خود محصول کنترل گفتمانی در این حوزه است.مطالعه وضعیت جریانهای ادبی و فرهنگی در کشورهای فارسیزبان و همچنین کاربران پراکنده آن در سایر نقاط جهان بیانگر این است که بین کاربران زبان فارسی همواره نزاعی بر سر اشتراکات فرهنگی وجود دارد که این نزاع در سالهای اخیر و رشد شبکه های اجتماعی به شرایطی بحرانی رسیده است. بنابراین شاید زمان آن فرارسیده باشد که این سوال را به طور جدی مطرح نمود: دلایل عدم موفقیت زبان و ادب فارسی در اتحاد فارسی زبانان در چیست؟ در این مقاله سعی شده است با استفاده از دو اصطلاح «تنازع و کنترل گفتمانی» ضمن بیان برخی شواهد عدم اتحاد در میان نویسندگان، شاعران و اهالی رسانه در دو کشور ایران و افغانستان، نشان داده شود که زبان و ادب فارسی در دوره معاصر تحت تاثیر چه عواملی از امتیازی «وحدت ساز» به عاملی «تنش زا» در میان فارسی زبانان تبدیل شده است. در انتها نیز جهت بازبینی در برخی رفتارها پیشنهاداتی در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: زبان و ادب فارسی، اتحاد، تنش، تنازع، کنترل، گفتمان
  • سمیرا محمدی*، عبدالمصور ظهور صفحات 133-146

    کابل و تهران به دلایلی همچون قرابتهای فرهنگی و تاریخی، وجود مرزهای مشترک و سابقه دیرینه ارتباطات سیاسی، اجتماعی و به ویژه فرهنگی و زبان مشترک، تعاملات خوبی را با هم برقرار کرده اند. در این میان نقش فرهنگ مشترک بسیار برجسته است که منجر به شکلگیری گفتگوهای فرهنگی قوی بین دو کشور شده است. عوامل مختلفی در شکلگیری این گفتوگوها تاثیرگذاشته است اما آنچه خلا آن بیش از بیش احساس میشود جای خالی شبکه های اجتماعی مجازی است که عرصه های مختلف زندگی اجتماعی را متاثر از خود کرده است. ویژگی منحصر به فرد شبکه های اجتماعی مجازی و تعداد بالای کاربران این شبکه ها در دو کشور استفاده از آن-ها را در تقویت تعاملات فرهنگی دو پایتخت ضروری ساختهاست. امری که فقدان آن در گفتوگوهای فرهنگی ایران و افغانستان به شدت احساس میشود. بنابراین،این نوشتار با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی در صدد رسیدن به پاسخ این پرسش است که چرا علیرغم حضور بالای کاربران دو کشور در فضای مجازی خلا آن در گفتگوهای فرهنگی احساس میشود؟ و از چه طریقی میتوان این خلا را جبران کرد؟ در این چهارچوب استدلال میشود که عدم احساس ضرورت و نیاز در استفاده بیشتر از شبکه های اجتماعی مجازی در میان فعلان فرهنگی دو سرزمین، نبود توجه کافی به این شبکه ها در جریان گفتگوهای فرهنگی و محتوی متفاوت صفحات مجازی کاربران ایرانی و افغانستانی منجر به عدم استفاده از این ابزار در جهت تقویت و گسترش گفتگوهای میان فرهنگی شده است. بنابراین،این پژوهش برآن است تا با نگاهی سازه انگارانه به کمک تقویت جای خالی فضاهای مجازی در گفتوگوهای فرهنگی دو کشور بپردازد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، گفتگوهای فرهنگی، سازه انگاری، افغانستان، ایران
|
  • Malihe Nilravesh * Pages 1-28

    The Islamic Republic of Iran enjoys numerous sources of soft power at regional and global levels. One of the most important aspects of Iran’s soft power comprises cultural elements and the cultural dimension of power, which have played an effective role in elevating Iran’s strength in the international arena. One of the regions wherein Iran has many components and sources of cultural power in Afghanistan. Considering the strategic importance of this country (Afghanistan) in the regional policy of the Islamic Republic, the present research paper proposes to examine Iran’s cultural soft power in Afghanistan. While making a review of the cultural drivers affecting Iran’s cultural soft power, the paper will address the challenges of cultural power in Afghanistan as well as the role of Iran’s multilateral diplomacy in this country with regard to soft power. The main hypothesis of the paper is that cultural owing to cultural, religious, historical, and civilizational commonalities between the two nations, the Islamic Republic of Iran has many cultural resources in Afghanistan. However, the activities of regional and global powers have led to the emergence of certain challenges for Iran’s cultural soft power in the region, and, thus, in order to do away with these challenges, Iran’s multifaceted diplomacy in the fields of education, culture, and media needs to be strengthened.

    Keywords: soft power, Cultural Resources, Afghanistan, Islamic Republic of Iran, Cultural Diplomacy, Civilization, Religious commonalities
  • Mojtaba Noroozi *, Shokooh Sadat Lavasani, Nazanin Nazifi Naeini Pages 29-60

    Following the victory of the Islamic Revolution, Iran has always relied on the soft dimensions of power to pursue its national interests across the international borders. It is for this very reason that cultural diplomacy has come to have a special place in the foreign relations of the Islamic Republic of Iran with other countries. Furthermore, since bilateral interactions with neighbors are among the priorities of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran - keeping in view the many historical and cultural commonalities of Iran and Afghanistan - the application of cultural diplomacy in the relations between the two countries is highly important. Taking into consideration the fact that Iran enjoys great civilizational and cultural potentials, the present research paper seeks to answer the question that: “What are the opportunities available to the Islamic Republic of Iran has for expanding and increasing its cultural activities in Afghanistan, and what are the challenges that the two countries face within the framework of cultural diplomacy?” It seems that by adopting a soft power approach, the Islamic Republic of Iran has been able to take some important measures both to ensure its national interests and to achieve its strategic goals. The purpose of this study is to investigate the significance of Iran’s soft power by emphasizing the strengths and weaknesses of its cultural diplomacy; using a descriptive-analytical methodology.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Cultural Commonalities of the Islamic Republic of Iran, the Islamic Republic of Afghanistan, soft power
  • Seyed Mohammad Razi Kheradmand * Pages 61-80

    Being located on the Silk Road, Iran and Afghanistan have been the link between the great civilizations of the world and have been a dominant cultural and political center in Asia. These two nations have a common language. Language is the phonetic instrument by way of which communication takes place. It is also a form of thinking; since thinking is a form of speaking. Literature, too, is a way of speaking; an effective and expressive instrument, which is an important branch of the culture of every nation and has a valuable role in preserving, spreading, and transmitting culture. A major part of the literary works of these two nations is in Persian. Using a descriptive methodology, this research paper proposes to examine the Persian poems of famous poets of the two nations such as Ferdowsi, Rumi, Hafez, Ghanbar Ali Tabesh, Seyyed Nader Ahmadi, Seyyed Hakim Binesh, Mohammad Khalil Khalili, and other Persian speaking poets and reflect upon many cultural commonalities between the two nations. There are several cultural expressions, including the Nowruz celebrations, the new moon ceremony, music, pilgrimage, and religious beliefs, which make these two nations culturally very close and serve as suitable platforms for a constructive reciprocal relationship between the two countries.

    Keywords: Customs, Traditions, Afghanistan, Iran, poetry, Culture
  • Sedali Mortazaviemamizavare * Pages 81-106

    The general attitude of the Islamic Republic of Iran's policies towards Afghanistan has always had a significant impact on its foreign and regional policies at regional and international levels. According to this view, stability in Afghanistan is important for Iran in all respects. The purpose of the present study is to analyze the foreign policy of Iran in relation to Afghanistan through the library-documentary method. The main question of the present study is what is the nature of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran vis-à-vis the Islamic Republic of Afghanistan?  A review of the literature revealed that Iran's foreign policy has played a constructive role in all periods in Afghanistan, and Iran has played an important role in advancing the common goals and interests of the two countries. It has always been one of the principles of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in terms of domination and domination. Therefore, having a development-oriented foreign policy with a geopolitical view of returning Afghan refugees to their homeland, reducing drug production and trafficking, reducing border evils and stability And border security, opposed to the presence of US troops in the region and the borders of Iran and Afghanistan, useful and useful interaction with the government of Afghanistan. Also, Iran and Afghanistan can enhance human security, cooperative mechanisms in social, cultural, commercial, political, scientific, humanitarian, technical, religious, sport, tourism, legal, administrative, spiritual, occupational, Economically, to achieve the interests of the two countries.

    Keywords: foreign policy, Iran, Afghanistan, National Security.Border stability
  • YAMAN HEKMAT, Masoud Taghiabadi * Pages 107-132

    The paper has been written with the aim of describing some aspects of the tense atmosphere of discourse conflict between the two Persian speaking nations, i.e., Afghanistan and Iran; the conflict, which is the product of discourse control in this field. A survey of the situation of literary and cultural trends in Persian speaking countries, as well as its scattered users in other parts of the world, shows that there is always a dispute between Persian speaking people over the existing cultural commonalities. Furthermore, it has been revealed that with the growth of social networks the existing conflict has escalated to a critical stage. Therefore, it may be time to seriously ask the question: “What are the reasons for the failure of the Persian language and literature in fostering unity among the Persian speaking people?” By resorting to the two phrases of “conflict and control” - and while producing a number of evidence proving lack of unity among the writers, poets, and media people of Afghanistan and Iran - this paper proposes to throw light on the factors that have converted Persian language and literature from a “unifying” opportunity to a “stressful” issue among Persian speaking people? In the end, the authors provide certain suggestions that could help reconsider certain behaviors in this regard.

    Keywords: Persian language, literature, unity, Tension, Conflict, Control, Discourse
  • Samira Mohammadi *, Abul Mosawer Zuhor Pages 133-146

    Owing to such factors as territorial and historical proximity as well as age old political, social and especially cultural relations as well ashaving a common language Kabul and Tehran have managed to establish fruitful and productive interactions with one another. The most outstandingaspect of such relations is the common cultural background that has resulted in the formation of strong intercultural dialogues between the two countries. It is to be noted that different factors have contributed to the formation of these dialogues. However, it goes without saying that what is clearly missing in these dialoguesis the absence virtual social networks, which have had a strong impact on man’s social life. The unique features of virtual social networks and the high number of users of such networks in both the countries makes the use of these networks a must with regards to strengthening cultural interactions between the two capitals. This is an issue the absence of which is strongly felt in the intercultural dialogues between Iran and Afghanistan. Keeping the above in view, the present paper has been written by resorting tothe library and document-based research methodology in order to find an answer to the question that “why and in spite of the large of number of users of social networks in the two countries there is a lacuna with regards to the use of such networks in intercultural dialogues and how could this lacuna be compensated for?” It has been argued that the lack of feeling the need for using virtual social networks among the cultural activists of the two countries, the absence of sufficient attention to the role that these networks can play in such dialogues and the different contents used by the Iranian and Afghan users in cyberspace have resulted in being oblivious to this media with regards to strengthening and expanding intercultural dialogues. Thus, the aim of the present research paper is to help strengthen the use of virtual social networks in cultural dialogues between the two countries with a constructivist approach.

    Keywords: virtual social networks, Intercultural Dialogues, Constructivism, Afghanistan, Iran